Πώς Η Γήρανση Και Η Αναζωογόνηση Μέσα Από Διατροφή Λειτουργούν Στην Υγεία

Μοιραστείτε:

Προφανώς χρειάζεστε βιολογικό ρολόι σε χρόνο και να ανησυχείτε το σημείο που πρέπει να πεθάνετε και όταν πρέπει να γερνάτε. Η γήρανση είναι ο ίδιος θάνατος με εκείνες τις πεταλούδες μιας ημέρας, αλλά λίγο παρατεταμένη. Όχι άμεση θανάτωση αλλά σταδιακή διακοπή των μηχανισμών προστασίας – ανοσολογική, γενετική επιδιόρθωση και άλλες απαραίτητες λειτουργίες πολλαπλασιασμού. Μόλις απενεργοποιηθούν αυτές οι λειτουργίες – ένας οργανισμός αρχίζει να χειροτερεύει και να φθαρεί.

Γήρανση

Είναι ενδιαφέρον ότι ο οργανισμός μας δεν είναι στατικό. Αντικαθιστούμε πιθανώς όλα τα μόρια στο σώμα μας σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Προφανώς το νερό αντικαθίσταται εντελώς κάθε δύο μήνες. Το νερό είναι το 60% του σώματός μας. 

Άλλα Μόρια Αντικαθίστανται Επίσης

Έτσι, ο άνθρωπος είναι απλώς μια ασταθής χημική οργάνωση γύρω από γενετικές πληροφορίες. Τα μόρια στροβιλίζονται και εξαφανίζονται σαν τρελό. Το DNA στα κύτταρα ίσως δεν αλλάζει τόσο γρήγορα, αλλά τα ίδια τα κύτταρα αλλάζουν γρήγορα στις περισσότερες περιπτώσεις. Δεν χρειάζεται να γερνάμε μόνο και μόνο λόγω της φθοράς.

Τα Βιολογικά Ρολόγια Είναι Απαραίτητα Και Δεν Υπάρχει Αμφιβολία Ότι Υπάρχουν

Οι θεωρίες της γήρανσης που θεωρούν το θάνατο ως αλληλουχία γεγονότων που προκαλούνται από εξωτερικές αιτίες – όπως οξειδώσεις και συσσώρευση γενετικών σφαλμάτων θα πρέπει ούτως ή άλλως να περιλαμβάνουν την ιδέα του εσωτερικού βιολογικού ρολογιού. 

Απλό παράδειγμα είναι η εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Κάπου στα 40-55 όλες οι γυναίκες υποβάλλονται σε εμμηνόπαυση. Αναπόφευκτος. Αν και υπήρχαν αναφορές για τον τοκετό στα 60 χρόνια, αλλά λαμβάνοντας υπόψη μια πιθανότητα σε δισεκατομμύρια, είναι απλώς ένα αστείο. Τα αρσενικά έχουν και τα αντίστοιχα τους. Όλα τα άτομα μετά από κάποια ηλικία αλλάζουν τα ανοσολογικά, ορμονικά, μεταβολικά επίπεδα και ούτω καθεξής. Η πλειονότητα των οργάνων μειώνει τη λειτουργία τους. Ο θύμος αδένατος. Τα λιποκύτταρα μεγαλώνουν άλλα, τα μυϊκά κύτταρα εκφυλίζονται κ.λπ. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα άλλα πολυκύτταρα ζώα και φυτά.

Τώρα η πραγματική ερώτηση: Είναι δυνατόν να σπάσει το βιολογικό ρολόι ή τουλάχιστον να επιβραδυνθεί και να αναζωογονηθεί;

Πιθανές Μέθοδοι Αναζωογόνησης

1. Επιμήκυνση τελομερών και ρύθμιση άλλων γονιδίων

Αρκετά γονίδια που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη γήρανση που περιγράφονται πρόσφατα. Τα γονίδια που κωδικοποιούν την τελομεράση είναι τα πιο συζητημένα. Θεωρητικά, εάν επιμηκύνουμε τα τελομερή (αυτά είναι τα άκρα των χρωμοσωμάτων που συντομεύονται με κάθε διαίρεση με πολύ ενδιαφέρον μηχανισμό), θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε την κυτταρική τάση να χάνουμε την ικανότητα πολλαπλασιασμού. Ως εκ τούτου, έχουμε “αθάνατα κύτταρα”. 

Ως εκ τούτου, επιτυγχάνεται αθανασία ή τουλάχιστον μακροζωία – τα κύτταρα διαιρούνται αόριστα και επιδιορθώνουν τον οργανισμό. Βασικά, για να αποκαταστήσουμε το μήκος των τελομερών πρέπει να ενεργοποιήσουμε την παραγωγή ή να εισαγάγουμε στο κύτταρο ένα ένζυμο που ονομάζεται τελομεράση. Για να φτάσουμε σε κάθε κύτταρο στο σώμα θα χρησιμοποιούσαμε ιούς φορείς ή smallRNA. 

Δουλεύοντας με την παραγωγή ιών και μετά την κυτταρική μεταγωγή θα έλεγα ότι είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο. Υπάρχουν πάρα πολλά εμπόδια για να τα χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά. Τα SmallRNAs θα ήταν πιο ελπιδοφόρα. Σε κάθε περίπτωση, όταν πηγαίνετε από τη θεωρία στην πρακτική, τα προβλήματα αυξάνονται εκθετικά. Μεγαλύτερη ερώτηση: θα λειτουργήσει; Το αθάνατο κύτταρο (κύτταρο που είναι ικανό να διαιρεθεί επ ‘αόριστον) δεν σημαίνει αθάνατο σώμα. Ένα από τα αποτελέσματα θα ήταν η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων και, ως εκ τούτου, ο καρκίνος. Στην πραγματικότητα οι σκηνοθέτες συζητούν τα τελομερή κυρίως σε σχέση με τον καρκίνο. 

Λένε πολύ προσεκτικά για την αναζωογόνηση. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρατείνουν τα ευρήματα στην πιθανότητα μακροζωίας και περαιτέρω αναζωογόνησης. Στην πραγματικότητα οι σκηνοθέτες συζητούν τα τελομερή κυρίως σε σχέση με τον καρκίνο. Λένε πολύ προσεκτικά για την αναζωογόνηση. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρατείνουν τα ευρήματα στην πιθανότητα μακροζωίας και περαιτέρω αναζωογόνησης. Στην πραγματικότητα οι σκηνοθέτες συζητούν τα τελομερή κυρίως σε σχέση με τον καρκίνο. Λένε πολύ προσεκτικά για την αναζωογόνηση. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρατείνουν τα ευρήματα στην πιθανότητα μακροζωίας και περαιτέρω αναζωογόνησης.

Υποθέτω ότι τα τελομερή είναι μερικά από τα “τελικά γρανάζια” στο εσωτερικό βιολογικό ρολόι. Είναι χρήσιμο να διαιρέσετε το ρολόι σε ενδοκυτταρικά και ολόκληρα επίπεδα σώματος μόνο για κατανόηση. Αλλά στην πραγματικότητα τα επίπεδα δεν είναι χωρίσιμα, συνεχίζουν το ένα στο άλλο. 

Είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι η ενδοκυτταρική παραγωγή οποιασδήποτε πρωτεΐνης, οποιοδήποτε ένζυμο εξαρτάται από τη διαμεμβρανική ρύθμιση. Οι ορμόνες ενεργοποιούν υποδοχείς που ενεργοποιούν τη μεταγραφή DNA και την παραγωγή πρωτεϊνών. Άλλα γονίδια που παίζουν ρόλο στην κυτταρική γήρανση περιγράφονται επίσης πρόσφατα. Δεν ξέρω πώς να χρησιμοποιήσω αυτήν τη μέθοδο αυτή τη στιγμή

2. Αντικατάσταση ορμονών

Όταν σπούδασα στο ιατρείο, αρκετές φορές συνάντησα αναφορές σχετικά με τις ορμονικές παρενέργειες που προκαλούν ένα άτομο να φαίνεται πολύ νεότερο. 

Πολύ γνωστά για παράδειγμα είναι: Εάν μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση ξαφνικά ξαναρχίσει τους εμμηνορροϊκούς κύκλους και φαίνεται νεότερη από την ηλικία της, ίσως υποψιαζόμαστε ότι ένας όγκος των ωοθηκών παράγει περίσσεια οιστρογόνων. Εάν ένα άτομο έχει θυρεοτοξίκωση – περίσσεια θυροξίνης ορμόνης – χάνει βάρος και φαίνεται πολύ νεότερο Τα άτομα με μανιακές φάσεις διπολικής διαταραχής φαίνονται νεότερα, πιο ενεργητικά. 

Ορισμένες ορμόνες – για παράδειγμα κορτικοστεροειδή – μπορεί να αυξηθούν ή να μειωθούν σε ηλικιωμένους. Τα ζευγάρια που φαίνονται νεότερα έδειξαν ότι είχαν αυξημένο επίπεδο σεξουαλικών σχέσεων. Και πάλι, αυτό υποτίθεται ότι πρέπει να αλλάξει σημαντικά τα ορμονικά επίπεδα.

Εάν δώσουμε σε ένα άτομο μερικές από αυτές τις συνθετικές ορμόνες – οιστρογόνο, θυροξίνη – μπορούμε κάποτε να αναπαραγάγουμε τη νεότερη εμφάνιση.

Δεν είναι το ίδιο με πλαστική χειρουργική ή κρέμες δέρματος και μασάζ. Αναζωογονεί ολόκληρο το σώμα. Το δέρμα επίσης. Υπάρχει τεράστια τιμή – οι πρόσφατες συζητήσεις είναι αποτρίχωση και εξασθένιση – εάν η αντικατάσταση οιστρογόνων αυξάνει ή μειώνει τους κινδύνους καρκίνου (μήτρα, μαστό, ωοθήκες κ.λπ.)

Η περίσσεια θυροξίνης παίρνει πολύ ψηλά στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι ψυχιατρικές διαταραχές (μανία για παράδειγμα) συνδέθηκαν με αλλαγές κερατίνης στα επίπεδα νευροδιαβιβαστών. Ορισμένα ψυχοτροπικά φάρμακα αλλάζουν τους λόγους. Υποτίθεται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναζωογόνηση. Δυστυχώς, θα προτιμούσατε να έχετε ψύχωση παρά νεότερη εμφάνιση.

Στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε τεράστιες πληροφορίες σχετικά με τις ορμόνες που σας αναζωογονούν. Είδα μερικούς ιστότοπους που απαριθμούν σχεδόν οποιαδήποτε σημαντική ορμόνη:

  • οιστρογόνα
  • ανδρογόνα
  • κορτικοστεροειδή
  • ορμόνη ανάπτυξης
  • θυροξίνη
  • DHEA
  • μελατονίνη
  • και μερικοί άλλοι ως φάρμακο που οδηγεί στην αναζωογόνηση.

Οι ιστότοποι συχνά περιέχουν αναφορές στην επιστημονική βιβλιογραφία. Οι περισσότερες από τις ιστοσελίδες σας πωλούν απλώς αυτές τις ορμόνες ή προσφέρουν μαθήματα ορμονικής θεραπείας.

Η προσωπική μου άποψη θα ήταν ότι η τυφλή αντικατάσταση μπορεί να προκαλέσει περισσότερη βλάβη παρά να οδηγήσει σε οποιαδήποτε επιθυμητή αναζωογόνηση.

Χρήσιμες πληροφορίες που θα έκανα από το αντικείμενο είναι ότι Α) Πραγματικά εμπλέκεται κάθε ορμόνη στο σώμα. Β) Ορισμένα μέσα αναζωογόνησης είναι πραγματικά τεκμηριωμένα. Αυτό δίνει ελπίδα.

Δεν χρησιμοποιώ προσωπικές ορμόνες. Αν τα χρησιμοποιούσα, θα τα χρησιμοποιούσα σε πολύ μικρές ποσότητες για να μιμηθώ τη φυσιολογία και σε ειδικές ελεγχόμενες συνθήκες που θα περιγράψω παρακάτω. Οι δόσεις που χρησιμοποιούνται στην τακτική θεραπεία είναι πραγματικά πολύ υψηλές σε σύγκριση με τα φυσικά επίπεδα ενός υγιούς οργανισμού.

3. Αντιοξειδωτική θεραπεία

Όπως συζητήσαμε, στην καλύτερη περίπτωση τα αντιοξειδωτικά είναι η μέθοδος μακροζωίας, όχι αναζωογόνησης. Χρησιμοποιώ μεγάλες δόσεις αντιοξειδωτικών που διατίθενται χωρίς συνταγή. Χρησιμοποιώ μόνο εκείνα που θεωρώ ασφαλή. Έχω πολλές αμφιβολίες που δίνουν μετρήσιμο αποτέλεσμα. Τέλος πάντων τα χρησιμοποιώ. Δεν θα πετάξω.

4. Περιορισμός θερμίδων

Το χρησιμοποιώ επίσης. Το 60% των τακτικών γευμάτων – είναι πολύς τρόπος – θα κινούσατε μόλις τα πόδια σας. Το ρυθμίζω. Η γνώμη μου: εάν αυξήσετε τη δραστηριότητά σας, μπορείτε να φάτε περισσότερα. Απλά ισορροπήστε το φαγητό και τις κινήσεις σας. Αν και μπορεί να κάνω λάθος.

5. Υποθαλαμική ρύθμιση

Αυτό είναι τρομακτικό επίπεδο. Ο υποθάλαμος είναι η περιοχή του εγκεφάλου σας που βρίσκεται στη βάση του κρανίου σας. Γιατί συζητάμε παραπάνω για τις ορμόνες; Λοιπόν, ο υποθάλαμος περιέχει εκατοντάδες κέντρα που ρυθμίζουν το μεταβολισμό σας και πρώτα απ ‘όλα, ορμονική κατάσταση. 

Οι μελέτες του υποθαλάμου είναι περίπλοκες – ως επί το πλείστον υπάρχουν μεταθανάτιες μελέτες τομών του εγκεφάλου. Για να πραγματοποιήσετε λειτουργική μελέτη, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μικρο-νευροχειρουργικές τεχνικές (ακόμα πολύ αγενείς) και να προσπαθήσετε να καταγράψετε αλλαγές σε εκατό περίπου κύτταρα από αρκετά δισεκατομμύρια. 

Οι αλλαγές θα περιλάμβαναν τη μικροσκοπική παραγωγή (νανο και Pico γραμμάρια) κακώς καθορισμένων νευροδιαβιβαστών. Οι απείρως μικρές ποσότητες αυτών των νευροδιαβιβαστών παράγονται από λίγες μόνο από εκατοντάδες κυτταρικές συνδέσεις και υπάρχουν μόνο αρκετά νανοδευτερόλεπτα. Γενικά, η μελέτη αυτής της περιοχής είναι πιο δύσκολη από το να ψάχνεις για βελόνα σε άχυρα. 

Εάν θεωρείτε ότι υπάρχουν μόνο λίγα κέντρα που διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρογνωμοσύνη, θα καταλάβετε γιατί η πρόοδος είναι σχετικά αργή. Ακόμα λιγότερα εργαστήρια μελετούν την αναζωογόνηση. Αν και υπήρχαν αναφορές ότι η μεταμόσχευση υποθαλαμικού ιστού από νεότερα ζώα σε μεγαλύτερα θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα αναζωογόνηση.

Αναφέρω αυτό το επίπεδο επειδή:

  • ο υποθάλαμος ρυθμίζει την παραγωγή πολλών ενδιάμεσων αγγελιοφόρων που με τη σειρά τους ενεργοποιούν την υποφύση, που ενεργοποιούν τα επινεφρίδια, τις ωοθήκες, τον θυρεοειδή αδένα κ.λπ. (ίσως πολλές άλλες περιοχές του σώματος) που με τη σειρά τους παράγουν τις ορμόνες που συζητήθηκαν παραπάνω. (Πλήρης περιγραφή που θα μπορούσατε να βρείτε σε ένα εγχειρίδιο της ενδοκρινολογίας)
  • λόγω της πολυπλοκότητας του υποθαλάμου, είναι καλός υποψήφιος, εάν ένα «ανώτατο γρανάζι» του βιολογικού ρολογιού μπορεί να κατοικεί. 

Μια υπόδειξη θα ήταν η εγγύτητα της επιφύσεως – μικρός αδένας που μοιάζει με μπιζέλι που παράγει μελατονίνη και ρυθμίζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς. Δεν θα ήταν έκπληξη το ότι όλα αυτά διασυνδέονται στον υποθάλαμο. Μία αντίρρηση – τι γίνεται με τα σκουλήκια; Δεν έχουν υποθάλαμο όπως είναι. Αλλά γερνούν και πεθαίνουν καθώς και οι άνθρωποι. Η εξήγηση θα ήταν ότι τα σκουλήκια έχουν επίσης νευρικό σύστημα και κάποιο άλλο μέρος του μπορεί να παίζει τον κεντρικό ρόλο στα βιολογικά ρολόγια. Μια άλλη εξήγηση θα ήταν ότι δεν υπάρχει τέτοιο κέντρο καθόλου, όλα συμβαίνουν στα χαμηλότερα επίπεδα.

Ενδιαφέρομαι για μεθόδους αναζωογόνησης από την παιδική ηλικία. Ίσως διάβασα πάρα πολλές επιστημονικές φαντασίες. Όταν ήμουν στο ιατρικό σχολείο είδα μερικές αναφορές ασυνήθιστου φαινομένου στη μαγνητική ακτινοβολία. Για να κάνω την ιστορία σύντομη, τελικά βρήκα ένα βιβλίο – 400 σελίδες με σενάριο. Βρήκα το βιβλίο στην Κεντρική Ιατρική Βιβλιοθήκη στη Μόσχα. Ακόμη και η σχετικά μεγάλη βιβλιοθήκη μας στο Russian State Med U δεν είχε αυτό το βιβλίο. 

Επιπλέον διάβασα τη διατριβή, που αφορούσε αυτό το βιβλίο. Αρκετοί Ρώσοι επιστήμονες ανέπτυξαν σχετικά περίπλοκη θεωρία, έκαναν εκατοντάδες πειράματα. Η θεωρία είναι λίγο περίπλοκη, περιλαμβάνει συζήτηση για το στρες και το σύνδρομο προσαρμογής. Προφανώς συζητήθηκε επίσης η υποθαλαμική περιοχή. Δεν είμαι οπαδός αυτής της θεωρίας. Αλλά το αποτέλεσμα που οι συγγραφείς περιέγραψαν ήταν εντυπωσιακά: κατάφεραν να αποκαταστήσουν την εμμηνόπαυση σε αρουραίους, παρατείνει τη διάρκεια ζωής των αρουραίων σχεδόν δύο φορές και το πιο σημαντικό επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. 

Σύμφωνα με την περιγραφή του βιβλίου, οι «αναζωογονημένοι αρουραίοι» έμοιαζαν με τους νέους, αλλά είχαν απλώς μεγαλύτερο μέγεθος. Λοιπόν, είδατε έναν εργαστηριακό αρουραίο, γνωρίζετε ότι οι μεγαλύτεροι αρουραίοι έχουν σπάνια μαλλιά, ζοφερά μάτια, βρίσκονται στην εμμηνόπαυση κλπ. Ο νεαρός αρουραίος, αντίθετα, θα είχε φωτεινά κόκκινα μάτια, πολύ κομψά μαλλιά, εμμηνόρροια κ.λπ. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη – όλη η ανάπτυξη των μαλλιών, η παραγωγή λαδιού από το δέρμα, η παραγωγή υγρασίας στους δακρυϊκούς αδένες και ούτω καθεξής ρυθμίζονται από τις ορμόνες. 

Το ίδιο ισχύει για τους αρουραίους καθώς και για τους ανθρώπους. βρίσκονται στην εμμηνόπαυση κ.λπ. Ο νεαρός αρουραίος, αντίθετα, θα είχε φωτεινά κόκκινα μάτια, πολύ κομψά μαλλιά, εμμηνόρροια κ.λπ. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη – όλη η ανάπτυξη των μαλλιών, η παραγωγή λαδιού από το δέρμα, η παραγωγή υγρασίας στους δακρυϊκούς αδένες και ούτω καθεξής ρυθμίζονται από τις ορμόνες. Το ίδιο ισχύει για τους αρουραίους καθώς και για τους ανθρώπους. βρίσκονται στην εμμηνόπαυση κ.λπ.

Ο νεαρός αρουραίος, αντίθετα, θα είχε φωτεινά κόκκινα μάτια, πολύ κομψά μαλλιά, εμμηνόρροια κ.λπ. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη – όλη η ανάπτυξη των μαλλιών, η παραγωγή λαδιού από το δέρμα, η παραγωγή υγρασίας στους δακρυϊκούς αδένες και ούτω καθεξής ρυθμίζονται από τις ορμόνες. Το ίδιο ισχύει για τους αρουραίους καθώς και για τους ανθρώπους.

Οι συγγραφείς περιέγραψαν τις μεθόδους που βρήκαν κυρίως εμπειρικά. Επιπλέον, δοκίμασαν ορισμένες μεθόδους σε ανθρώπους και περιέγραψαν τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών – άσθμα, γαστρίτιδα, πεπτικά έλκη, καρκίνοι δέρματος χαμηλού βαθμού (μη μελάνωμα) για να αναφέρουμε μόνο λίγους

Όπως καταλαβαίνω, δεν περιέγραψαν την αναζωογόνηση στους ανθρώπους. Αν και αργότερα υπήρχαν κάποιες αναφορές στη λογοτεχνία. Οι συγγραφείς περιγράφουν ζώνες ενεργοποίησης, προπόνησης και άγχους. Γενικά, οι μέθοδοι είναι δύσκολο να εφαρμοστούν – απαιτούν μόνιμο έλεγχο της κατάστασης του οργανισμού για πολλούς μήνες, ίσως χρόνια. Έλεγχος ορμονικού επιπέδου και έλεγχος της λειτουργίας του αίματος. 

Επιπλέον, η παράμετρος θα ποικίλει από άτομο σε άτομο. Στη σύγχρονη ιατρική είναι πολύ πιο γρήγορη και πιο αξιόπιστη η αποκοπή του καρκίνου του δέρματος με μαχαίρι ή η παροχή ισχυρών αναστολέων αντλίας πρωτονίων για ένα γαστρικό έλκος.

Συνειδητοποίησα ότι χρησιμοποίησα μερικές από τις μεθόδους που περιγράφονται, ακόμη και πριν διαβάσω αυτό το βιβλίο. Από τότε, πρόσθεσα μερικές ακόμη μεθόδους για δική μου χρήση. Συνήθως χρησιμοποιώ τις μεθόδους που αισθάνομαι ασφαλείς και αποτελεσματικές. 

Για παράδειγμα, η μεταμόσχευση υποθαλάμου δεν θα ήταν αμφισβητήσιμη. Είναι μια μη ασφαλής διαδικασία. Πρόσφατα υπήρχαν αναφορές ότι η DHEA, η μελατονίνη ή άλλες ορμόνες θα μπορούσαν να κάνουν θαύματα: οι ηλικιωμένοι αισθάνονται τόσο νέοι. Θα περίμενα την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων. Ορισμένοι συγγραφείς προτείνουν ότι η αναζωογόνηση μπορεί να επιτευχθεί με ξεχωριστά σχεδιασμένα κοκτέιλ ορμονών. Νομίζω ότι κάθε ορμόνη που δίνεται κάνει περισσότερο χάος από τη ρύθμιση. 

Πρακτικά κάθε ορμόνη που περιγράφεται έχει βρόχους και οδοί που αποτρέπουν την υπερπαραγωγή. Εάν απλά αντικαταστήσετε τις ορμόνες δίνοντας το υποκατάστατο, καταστρέφετε την παραγωγή των δικών σας ορμονών εκείνων που ενέθηκαν καθώς και πολλών άλλων. Όλες οι ορμόνες αλληλοσυνδέονται πολύπλοκα. Τα μεμονωμένα κοκτέιλ θα ήταν καλύτερα, αλλά οι δόσεις που περιγράφονται στη βιβλιογραφία είναι χαμένες. Και πάλι μπορεί να κάνω λάθος. Ίσως όλα είναι τόσο απλά – απλά πάρτε κοκτέιλ και θα πηδήξετε ως νεογέννητο λαγουδάκι.

Λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικές πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, θα πρότεινα την ακόλουθη θεωρία:

Για Να Αναζωογονηθείτε, Πρέπει Να Αναδημιουργήσετε Το Ορμονικό Και Μεταβολικό Επίπεδο Του Νεαρού Οργανισμού

Αυτό είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να επιτευχθεί: ο οργανισμός σας έχει όλα τα μέσα για να παράγει όλες τις απαραίτητες ορμόνες. Τα επίπεδα ορμονών σε ηλικιωμένους δεν είναι τόσο μακριά από τα επίπεδα της νεολαίας. Η διαφορά είναι αρκετά ποσοστά, όχι πολλές φορές. Αλλά το βιολογικό ρολόι μεταβαίνει σε υποπαραγωγή.

Αναζωογόνηση

Η ιδέα είναι να εξαπατήσετε το βιολογικό ρολόι και να αποκαταστήσετε τα επίπεδα της νεολαίας. Το πιο δύσκολο μέρος είναι να μπείτε στο παράθυρο της βέλτιστης παραγωγής. Δεν μπορείτε να πάτε πολύ χαμηλά – απλά δεν θα επηρεάσετε την αναζωογόνηση Δεν μπορείτε να υπερβείτε το βέλτιστο επίπεδο – θα προκαλέσει άγχος και ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση. Άρα η προσέγγιση είναι πολύ ατομική. 

Δεν υπάρχει γρήγορο αποτέλεσμα – δεν μπορείτε να αναζωογονηθείτε από το να κοιτάζετε 50 σε 30 να διανυκτερεύσετε. Χρειάζεστε πραγματικά πολλή αφοσίωση και χρόνο. Οι μέθοδοι που επιλέγετε δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Πρακτικά οποιαδήποτε ενέργεια στο σώμα σας θα προκαλούσε αλλαγές στη μεταβολική και ορμονική σας κατάσταση. Φυσική άσκηση, βότανα, γιόγκα, ορμόνες (χαμηλές δόσεις) κ.λπ. – θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε χιλιάδες.

Προσωπικά χρησιμοποίησα διαθέσιμα αντιοξειδωτικά, ελαφρούς περιορισμούς θερμίδων, βότανα (ορισμένες ουσίες σε βότανα όπως ginseng, Echinacea κ.λπ. μιμούνται ορμόνες στη χημική τους δομή), αυτο-ύπνωση, νευρογλωσσολογικός προγραμματισμός (NLP), αυτόματη προπόνηση, διαφορετικές ασκήσεις, γαλακτικά βακτήρια Σημαντική είναι η ικανότητα προσαρμογής του επιπέδου της θεραπείας – μείωση της δόσης των βοτάνων ή αύξηση της δόσης άσκησης κ.λπ.

Οι Μέθοδοι Ελέγχου Έχουν Μεγάλη Σημασία

Οι περιγραφόμενες μέθοδοι περιλαμβάνουν τη μέτρηση του ορμονικού επιπέδου και ορισμένων κλασμάτων κυττάρων στο αίμα (που ρυθμίζεται επίσης από ορμονικές και μεταβολικές αντιδράσεις)

Αν θα έκανα κλινική θεραπείας αναζωογόνησης, πιθανότατα θα χρησιμοποιούσα πολλές από αυτές τις μεθόδους – είναι αντικειμενικές και αναπαραγώγιμες. Αλλά απαιτούν εργασία στο αίμα.

Για ατομική χρήση υπάρχουν ορισμένες υποκειμενικές μέθοδοι. Περιγράφονται στη βιβλιογραφία ως: Εάν είστε σε κατάσταση αναζωογόνησης αισθάνεστε μεγάλη ενέργεια, πείνα, ανησυχία. Ο ύπνος σας θα ομαλοποιήθηκε, καταπολεμάτε τις τακτικές λοιμώξεις πολύ πιο αποτελεσματικά – η φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να είναι υπερβολική, αλλά διαρκούν μικρότερο χρόνο. 

Τα μάτια σας θα λάμψουν όπως στη νεολαία. Θα αισθανθείτε συνεχή ευφορία και θα πρέπει να κάνετε κάτι. Υπάρχουν κάποια άλλα υποκειμενικά κριτήρια. Προσωπικά, θα προσθέσω: θα παρατηρήσετε ότι τα νύχια και τα μαλλιά σας μεγαλώνουν σαν τρελά σε αυτές τις συνθήκες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πώς να διατηρήσετε αυτήν την κατάσταση αναζωογόνησης για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Πραγματικά δεν μπορείτε να πάτε υπερβολικά – η σούπερ ενεργοποίηση απλώς θα καταστρέψει όλο το σύστημά σας. Δεν μπορείτε να ενεργοποιήσετε – απλά κανένα χρήσιμο αποτέλεσμα. Πρέπει να το πάρεις είναι σωστό. 

Η λύση είναι σφιχτή, συνεχής έλεγχος. Αγόρι, είναι πραγματικά δύσκολο στο σύγχρονο αγχωτικό περιβάλλον (δεν θα περιγράψει όλα τα σκουπίδια που είχα τα τελευταία χρόνια), αλλά είναι δυνατό. Η αφοσίωση είναι η λύση σας. Ορισμένοι τύποι για τον υπολογισμό των δόσεων ερεθισμάτων περιγράφονται στη βιβλιογραφία, αλλά πιστεύω ότι είναι ευκολότερο να ακολουθήσετε ατομικά υποκειμενικά συναισθήματα. Παρακάτω υπάρχει ένα κινούμενο σχέδιο που περιέχει μερικά απλά στοιχεία του NLP και μπορεί να βοηθήσει στον συντονισμό του εγκεφάλου λίγο.

Τώρα, τι απέκτησα χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους; Όχι πολύ, αλλά ελπίζω για περισσότερα. Προς το παρόν είμαι 35 ετών δεν έχω πραγματικά καλή ομάδα ελέγχου στο προσωπικό μου πείραμα. Μερικές φορές οι άνθρωποι με ρώτησαν αν είμαι νεότερος από τον αδερφό μου (Είναι νεότερος από εμένα για αρκετά χρόνια). Ίσως είναι κάποιο είδος ομάδας ελέγχου. 

Όταν μπαίνω σε ένα μπαρ (δεν μπορώ να πω συχνά, ίσως μία φορά το χρόνο με φίλους) ο σερβιτόρος ρωτάει συχνά την ταυτότητά μου. Είναι αστείο επίσης επειδή δεν χρησιμοποιώ αλκοόλ. Έτσι, για να πίνω ένα κοκ πρέπει να δείξω ταυτότητα, που είναι 35 ετών. Κάποιες φορές οι άνθρωποι με ρωτούν ότι είσαι 18 ή 19 Όταν έπαιζα υδατοσφαίριση στο Yale, οι φοιτητές μου είπαν ότι σκέφτηκα ότι ήμουν πρωτοπόρος (όπως υποθέτω επίσης 18 ή 19). Εκείνη τη στιγμή ήμουν 33 ετών. Οι έφηβοι αρχίζουν συχνά να μου μιλούν με τον τρόπο εάν είμαι άλλος έφηβος. Και ούτω καθεξής.

Έτσι, σε γενικές γραμμές είναι πραγματικά δύσκολο να μετρηθεί η αναζωογόνηση. Όλες οι μετρήσεις είναι κυρίως υποκειμενικές. Ακόμη και σε μια καλά σχεδιασμένη επιστημονική δοκιμή μπορείτε να βρείτε είτε κάποια περιγραφή των βιοχημικών αλλαγών (που δεν σας λέει τίποτα για την αναζωογόνηση ως έχει) είτε κάποιες υποκειμενικές περιγραφές – “οι ασθενείς ένιωθαν πολύ καλύτερα, ένιωσαν αναζωογονημένοι και αναζωογονητικοί”. 

Πόσο αναζωογονημένο; Πόσα χρόνια αντιστράφηκαν; Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί. Αν πω σε ένα άτομο ότι έχω MD και PhD, λέει “aha”. Ψυχικά προσαρμόζονται αμέσως και τώρα λένε ότι είμαι πιθανώς 30. Εντάξει. Κάποτε λένε απλώς: φαίνεσαι πολύ νέος.

Και πάλι το 35 δεν είναι η εποχή όπου μπορείτε πραγματικά να καυχηθείτε ότι οι μέθοδοι λειτουργούσαν. Θα περίμενα μερικές ακόμη δεκαετίες για να πω ότι υπήρχε μετρήσιμο αποτέλεσμα. Δυστυχώς. Δεν έχετε το δικαίωμα για λάθος. Εάν μια μέθοδος δεν λειτούργησε, δεν μπορείτε να επιστρέψετε και να την αλλάξετε. Είστε ήδη πίσω για αρκετά χρόνια.

Αλλά το προσωπικό μου, υποκειμενικό συναίσθημα είναι ότι οι μέθοδοι λειτουργούν. Πιστεύω ότι είναι δυνατόν με στενό έλεγχο να διατηρηθεί το επίπεδο νεότερων οργανισμών. Απαιτεί απλώς πολλή δουλειά.

Παρακάτω υπάρχει κινούμενη εικόνα που μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή της επιθυμητής «βέλτιστης κατάστασης αναζωογόνησης». Το Animation απαιτεί Flash file player. Χρησιμοποιώ αυτό το animation για τον εαυτό μου. Αμφιβάλλω ότι θα σας βοηθήσει απαραίτητα. Ίσως 1 στα 10. Εάν δεν είστε σίγουροι, μην το αγγίξετε. Το κινούμενο σχέδιο περιέχει μερικές απλές πληροφορίες NLP.

Η Διαδικασία Συντονισμού

Βασικά, κοιτάζοντας το κινούμενο σχέδιο μερικές φορές την εβδομάδα για 5 λεπτά θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία συντονισμού (τουλάχιστον το αισθάνομαι έτσι). Θα πρέπει να στοχεύσετε στην κατάσταση όταν αισθάνεστε ανεξάντλητη ενέργεια, ευφορία, κανονικοποιημένο ύπνο και κάποια συναισθήματα που είναι δύσκολο να περιγραφούν – όπως μια λεπτή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλά σας, υποκειμενικά αισθάνεται σαν να χύνει ενέργεια. Είναι δύσκολο να το εξηγήσεις, αλλά όταν νιώθεις ότι το καταλαβαίνεις. Εάν δεν αισθάνεστε τίποτα, αυτό σημαίνει ότι δεν λειτούργησε, ξεχάστε το.

Για να τελειώσω, θα έλεγα ότι η αναζωογόνηση είναι δύσκολη αλλά πιθανώς δυνατή – τουλάχιστον σε έναν ορισμένο βαθμό.