Αποτρέποντας Τον Εαυτό Σας Από Τον Εθισμό Στα Ανθυγιεινά Τρόφιμα

Μοιραστείτε:

Η κραυγή του “Δεν έχω δύναμη θέλησης!” Αναδύεται συχνά από τους καταναλωτές που παραδίδονται αστεία στην έλλειψη θέλησης τους όταν πρόκειται να τρώξουν κάτι σαφώς ανθυγιεινό. Ωστόσο, η επιστημονική διατροφική έρευνα έχει εντοπίσει ότι κάτι πολύ πιο σοβαρό – πολύ πιο επικίνδυνο – είναι συχνά εδώ. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό που αντιλαμβάνονται ως αβλαβή έλλειψη θέλησης είναι στην πραγματικότητα ένας εθισμός ένας εθισμός στις χημικές ουσίες που ο εγκέφαλος εκκρίνει ως ανταπόκριση στην διέγερση από ορισμένα τρόφιμα, όπως η σοκολάτα ή το τυρί [i].

Είναι Επικίνδυνη Αυτή Η Εξάρτηση;

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο τρομακτικό από ό, τι φαίνεται για πρώτη φορά. Σύμφωνα με μια αξιοσημείωτη μελέτη, ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να απελευθερώσει ντοπαμίνη, η οποία είναι νευροδιαβιβαστής που συνδέεται με την απόλαυση συναισθημάτων, όταν ένα άτομο απλώς βλέπει ή μυρίζει συγκεκριμένα τρόφιμα [ii]. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που μπορεί να αποφεύγουν λογικά τα τρόφιμα που απελευθερώνουν σεροτονίνη και άλλα χημικά (όπως η σοκολάτα) μπορεί να είναι ακόμα επιρρεπή σε μια όραση και οσμή που βασίζεται στον εθισμό στα ανθυγιεινά τρόφιμα.

Η κατανόηση αυτού του περίπλοκου προβλήματος ξεκινάει με την κατανόηση της εθισμένης λέξης. Ο καθορισμός ενός σαφούς ορισμού του εθισμού είναι από μόνη της μια πρόκληση και μια μάλλον έντονα συζητηθεί επιδίωξη αυτή τη στιγμή. Ακόμα, υπάρχει αρκετή ενότητα μεταξύ αξιόπιστων κοινωνικών και βιολογικών επιστημόνων για να πούμε ότι ένα άτομο που είναι ανίκανο να σταματήσει μια δράση είναι εθισμένο [iii]. Όταν εφαρμόζουμε αυτή τη μάλλον σοβαρή έννοια στο φαγητό, γίνεται ολοφάνερο ότι η επιλογή μιας επιπλέον φέτας πίτσας ή ράβδου σοκολάτας μπορεί να είναι η έκφραση ενός πολύ σοβαρού εθισμού σε ανθυγιεινό φαγητό.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, αντίθετα από τον τρόπο με τον οποίο οι εθισμοί σε πράγματα όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και η σεξουαλική δραστηριότητα εμφανίζουν βιολογικές και ψυχολογικές ασθένειες, ο εθισμός στο φαγητό συχνά αγνοείται ή, τουλάχιστον, μειώνεται ως κάτι που βασίζεται στη βούληση. Η προσβλητική συμβουλή του “απλά μην το φάτε αν δεν θέλετε να πάρετε λίπος!” Ότι κάποιοι παχύσαρκοι άνθρωποι ακούνε πραγματικά από τους γιατρούς, τους συγγενείς τους ή τους συναδέλφους τους είναι μια από τις συνηθέστερες εκδηλώσεις αυτού του συχνά καλού, αλλά δυνητικά επιβλαβής, άγνοια.

Αποτελέσματα Αυτής Της εξάρτησης

Το γεγονός ότι η παχυσαρκία και οι σχετικές διατροφικές διαταραχές είναι συχνά τα αποτελέσματα ενός εθισμού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας που πρέπει να προσεγγιστεί μεθοδολογικά όπως και άλλες ασθένειες [iv].

Η κατανόηση ότι ο εθισμός στα τρόφιμα είναι πράγματι ένα πρόβλημα – μια σοβαρή ασθένεια, στην πραγματικότητα – είναι ένα θεμελιώδες κλειδί στην αντιμετώπιση αυτής της μοναδικής πρόκλησης για την υγεία. Ταυτόχρονα, η έννοια της “θέλησης” πρέπει να αφαιρεθεί στις περισσότερες περιπτώσεις από το λεξιλόγιο διαταραχών της διατροφής και να αντικατασταθεί από τη λέξη “εθισμός”. Αυτό θα κάνει αυτό το επιπλέον κομμάτι πίτσας ή την τρίτη φέτα κέικ σοκολάτας να δει για αυτό που είναι συχνά: τα μέσα για να ικανοποιήσει έναν bonafide εθισμό.

Μόλις εφαρμοστεί το παράδειγμα της «διαταραχής του φαγητού ως εθισμού», τότε και μόνο τότε μπορούν τόσο οι ανθυγιεινοί τρώγοντες όσο και οι υποστηρικτές τους να λάβουν μέτρα για την επίλυση του προβλήματος. Ενώ δεν υπάρχουν λύσεις για μια μέρα στην άλλη, υπάρχουν μονοπάτια που οι τρώγοντες μπορούν να πάρουν το κεφάλι προς τη σωστή κατεύθυνση: την ελευθερία από την κατανάλωση εθισμού.

Το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδρομή είναι να τρώμε μια πλήρη και ισορροπημένη πηγή διατροφής.

Λαμβάνοντας αυτό το πρώτο βήμα, όπως και πολλά άλλα που σχετίζονται με τον εθισμό σε ανθυγιεινό φαγητό, είναι ευκολότερο να αναφερθεί παρά να γίνει. Το να τρώει κανείς με λογικό τρόπο είναι ασυνήθιστα δύσκολο σε μια κουλτούρα που χάνεται στο χρόνο και είναι ακόμα πιο δύσκολο όταν υπάρχουν συστοιχίες αυτο-περιγραφόμενων θρεπτικών πηγών διατροφής για να διαλέξετε. Είτε πρόκειται για ενεργειακές μπάρες είτε για δίαιτες μανίας, είναι δύσκολο να βρεθεί μια απλή, βολική και πρακτική πηγή ισορροπημένης διατροφής.

Ωστόσο, ορισμένα εξαιρετικά προϊόντα συγκεντρώνουν σοβαρή θετική προσοχή από την επιστημονική κοινότητα. Τα προϊόντα αυτά παρέχουν πλήρη πρωτεΐνη σε μια φόρμουλα εμπλουτισμένη με βιταμίνες. Επιπλέον – και της κρίσιμης αξίας – είναι ότι αυτά τα προϊόντα δεν περιέχουν υδατάνθρακες, κανένα ακόρεστο λίπος και λίγες θερμίδες, καμία από τις οποίες δεν προέρχεται από λίπος. Αυτά τα προϊόντα βοηθούν τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τους εθισμένους στα τρόφιμα και αντανακλούν μια τάση προς την παραγωγή θρεπτικών και ηθικών συμπληρωμάτων διατροφής.

Εξαιρετικής σημασίας, ωστόσο, είναι ότι τα προϊόντα αυτά επιστρέφουν στον έλεγχο της επιλογής των καταναλωτών, όπου πρέπει πάντα να παραμένουν: με συνειδητοποιημένους και ενδυναμωμένους καταναλωτές και όχι με κάποιο κρυφό και δυνητικά καταστροφικό εθισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

11 − one =